21.3.2014

Sori Brewing Black IPA (1st version)

Hyvä tietää Sorin tehneen tästä jo päivitetyn version tiukemmalla humaloinnilla - uskon sen parantavan profiilia huomattavasti.




Maistossa Sori Brewingin Black IPA. Tarkkaa reseptiä ei ole, mutta IBU-lukemien pitäisi olla jossain 70 maastossa. Keitossa ollut mukana kuulemma reilusti suklaaruista ja jenkkiläisiä humalalajikkeita. Profiilin on kuulemma tarkoitus olla IPA-tyylinen ilman dominoivaa paahteisuutta. Maistossa oleva olut on kyseisen reseptin ensimmäinen erä. Valmistuksessa on kuulemma jo uusi versio, jossa on tiukempi humalointi kuin nyt arvostelemassani oluessa.





Nenässä puskee heti esille reilu annos suklaata, ruista, katkeroa ja palaneen paahteista mallasta. Taustalla maltillisesti, kukkaisuutta ja greippiä. Pienen odottelun jälkeen nenä aukeaa ja tarjoaa hieman enemmän hedelmää ja aromikkuutta. Suutuntuma on reilun keskitäyteläinen miltei eloisilla hiilihapoilla. Makupaletilta löytyy enemmän hedelmää kuin nenästä, mutta vaikka maku onkin hieman nenää raikkaampi ja hedelmäisempi, dominoi sitä silti suklainen ja paahteinen yleisote. Mukana on myös selvästi ruista. Viimeistely on kuiva, katkeroinen, hieman mausteinen ja paahteinen. Runko on hieman liian ohut ja hento vetisyys vaivaa paikoittain.

Minulle Black IPAn täytyy olla IPA. Huomioiden kyseessä olevan tyylin ja erityisesti Sorin belgo-amerikkalaisen lähestymistavan oluisiin olisin odottanut enemmän jenkki-IPA-tyylistä potkua, aromikkuutta ja hedelmäisyyttä. Black IPAssa se voi olla haastavaa toteuttaa, mutta mielestäni se ei ole riittävä tekosyy. Tässä on siitä huolimatta hyvää tekemisen meininkiä, ja on hyvä tietää Sorin tehneen tästä jo päivitetyn version tiukemmalla humaloinnilla - uskon sen parantavan profiilia huomattavasti.

Yleisvaikutelma: varsin maukas olut, jota kuitenkin vaivaavat liian ohut runko, pieni vetisyys ja turhan maltillinen humalointi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti