19.3.2014

Liberty Brewing Yakima Monster

Miellyttävä paluu blogin ääreen: hyvin maistuva sessio-APA.




Blogin puolella on ollut hiljaista parin viime viikon aikana. Olin viikon reissussa, jonka aikana päätin tarkoituksella olla kirjoittamatta blogiin yhtäänä mitään. Takana on muun muassa muutaman päivän rentoutuminen Belgiassa ja visiitti Struisen panimolla, mistä on tarkoitus kirjoitella blogiin lähitulevaisuudessa. Päätin kuitenkin palata blogin ääreen rennosti tuliaisena saadun, uusi-seelantilaisen sessio-APAn merkeissä.

  • Panimo: Liberty Brewing (Auckland, Uusi-Seelanti)
  • Olut: Yakima Monster
  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alkoholia: 6% ABV
  • Arvio: Hyvää




Australialainen kaverini lähetti mulle kyseisen pullon yllätystuliaisina toisen kaverin matkalaukussa. Pullo oli tietysti pakattu tunnearvoa merkittävästi nostavaan, autenttiseen paperipussiin. Oluen nimi on Yakima Monster, mutta pullon etiketin selvennösteksti hätistää mielikuvat Japanin hirviömaailmaan viittaavista assosiaatioista. Yakima on USA:n Washingtonin osavaltion alue, jossa kasvaa Libertyn omistajan, Joseph Woodin, lempihumalalajikkeita, joita Yakima Monsterin valmistuksessa on käytetty. Pikaisella etsinnällä oluen kloonireseptit ehdottavat humaliksi ainakin Nuggettia, Centennialia ja  Cascadea. Lopputuloksen pitäisi pullon etiketin mukaan olla helposti juotava olut, jossa on reilusti hedelmäisyyttä ja aromikkuutta.







Olut kaatuu lasiin muodostaen näyttävän ja reilun vaahdon. Nenästä löytyy havua, kukkaisuutta, yrttiä sekä hedelmää - ainakin appelsiinia ja hieman ananasta. Mallasta nenästä löytyy suhteellisen tukevasti, ja osa maltaisuudesta tuntuu nenässä hieman karamellimaisena, jopa hunajaisena. Nenä on kuitenkin varsin miellytttävä painottuen kukkaiseen ja havuiseen yleisprofiiliin mukavalla hedelmän ja maltaisuuden läsnäololla.

Suutuntuma on reilun keskitäyteläinen eloisilla hiilihapoilla. Makupaletilta löytyy hedelmää, appelsiinia, greippiä, kukkaisuutta, havua ja katkeroa. Hieman karamellimaista maltaisuutta löytyy miellyttävästi, ja riittävä maltaisuus pitää oluen tasapainoisena. Viimeistely on kuivan katkeroinen ja greippinen. Viimeistelyn taustalla on hieman kitkeryyttä, joka jää varsinkin viimeistelyn lopussa selvemmin paletille. Yleistuntumaltaan kuitenkin mukavan pehmeä ote.

Reilusti humaloitu, hedelmäinen, kukkainen ja reilun katkeroinen APA miellyttävän pehmeällä ja mukavan aromikkkaalla yleistuntumalla - kesäinen ja helposti nautittava. Ei mikään mullistava tai maailmoja räjäyttelevä olut, mutta sellainenhan tämän ei ole tarkoituskaan olla. Viimeistelyn pieni kitkeryys verottaa hieman yleisvaikutelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti