27.2.2014

2x Black IPA: Brewdog Libertine Black Ale, Hiisi Pläkki

Pläkki on nimensä mukaisesti yksinkertaisesti mustempi. Libertinessä humaloinnin aromikkuus on tuotu selkeästi enemmän esille kuin Pläkissä.



Tiiviisti:

  • Pläkki: Tosi jees, miellyttävä ja hyvä paketti. Odotin kuitenkin enemmän aromikkuutta ja särmää, myös pieni vetisyys vaivaa. Nimensä mukaisesti yksinkertaisesti mustempi kuin Libertine.
  • Libertine: Loistavaa. Aromikas humalapommi. Humaloinnin greippinen, yrttinen ja kukkainen aromikkuus on tuotu selkeästi enemmän esille kuin  Pläkissä.



Testissä kaksi tällä hetkellä Alkon valikoimissa olevaa Black Indian Pale Alea, Brewdog Libertine Black Ale ja Hiisi Pläkki. Libertine Black Ale on uutuus Alkon valikoimassa ja Pläkki kuuluu Alkon vuoden 2014 alkuvuoden käsityöläisolutvalikoimaan.

Libertine tuli ensimmäistä kertaa tutuksi vuoden 2013 kevään aikana asuessani Glasgow'ssa. Joitakin maistelunuotteja kyseisestä oluesta on tullut tehtyä jo tuolloin, mutta tähän hätään niitä en tietysti löytänyt mistään vertailun suorittamiseksi. Libertinestä on tallella kuitenkin tosi lämpimät fiilikset ja se on mielestäni yksi Brewdogin "oikeasti hyvistä oluista". Glasgow'ssa se oli yksi niistä vakio-oluista, joita tuli Brewdogin pubissa käytyä tilattua.

Pläkki tuli maistettua suhteellisen pikaisesti helmikuun alussa tastingissa, jossa oli Pläkin lisäksi viisi  muuta käsityöläisolutta. Tuolloin Pläkki maistui "ihan hyvin", mutta IPAn aromikkuus ja purevuus tuntui olevan hieman kateissa. Runsaiden kehujen vuoksi päätin ottaa sen nyt uudelleen maistoon.






Hiisi Pläkki (6,3%, 53,7 IBU)


Etiketin mukaan avokätisesti humaloitu, musta olut. Alkon mukaan humalalajikkeina ovat Galena, Simcoe, Centennial ja Amarillo.

Todella reilu, kestävä ja paksu vaahto. Nenän yleisprofiili on palaneen paahteinen. Paahteen ja palaneen maltaan lisäksi taustalta löytyy melko kevyesti greippiä, yrttisyyttä, kukkaisuutta. Suutuntuma on reilun keskitäyteläinen ja eloisan hiilihappoinen.

Maku on kuiva. Paletilta löytyy paahteista ja palanutta mallasta, kahvia, lakritsaa, paahteisuutta, vähän jopa nokea. Reilusti katkeroa. Hieman hedelmää, greippiä, yrttisyyttä ja kukkaisuutta, mutta yllättävän vaisusti - odotin paljon runsaampaa humalan antamaa aromikkuutta. Makupaletti jää harmittavasti hieman vetisen oloiseksi, joskin juotavuus on varsin miellyttävää tasoa.

Katkeroinen, paahteisen palanut, kahvinen ja kuiva musta IPA. Humalointi ei hyppää aromikkuudensa puolesta esille vaan tuntuu pääasiallisesti katkerona ja makupalettia kuivattavana tekijänä. Fiilikset ovat samat kuin ensimmäisen pruuvin jälkeen: odotin enemmän avokätisen humaloinnin tarjoamaa humaloinnin aromikkuutta, mikä olisi potkaissut oluen vielä selvemmin kunnon IPA-sfääreihin.




Brewdog Libertine Black Ale (7,2%, 50 IBU)


Alko osaa kertoa, että ainoa käytetty humalalajike tässä oluessa on Simcoe.

Melko kesysti vaahtoa, joka häipyy suhteellisen nopeasti ohueksi pitsiksi. Nenä on kuin vasta avattu humalapussi, eli överin aromikas humalapommi: greippiä, sitrusta, humalan kukkaisuutta ja yrttisyyttä. Humalan lisäksi löytyy paahteisuutta ja palanutta meininkiä. Toimii.

Suutuntuma on täyteläinen eloisilla hiilihapoilla. Maku on kuiva. Paletilta löytyy kahvia, paahdettua mallasta, yrttistä kukkaisuutta, greippiä ja sitrusta. Aromikas ja runsas, alko on täysin piilossa. Viimeistely on greippisen katkeroinen. Loistavaa.

Libertinessä humaloinnin greippinen, yrttinen ja kukkainen aromikkuus on tuotu huomattavasti selvemmin esille kuin Pläkissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti