19.12.13: O'Hanlon's Thomas Hardy's Ale 2006, pullo @ Black Door, Helsinki
- Panimo: O’Hanlons’s, Englanti
- Tyyli: Old ale / Barley wine
- Alkoholia: 11.7%
- Maltaat: Pale Ale UK, Crystal, Pils Bohemian Floor
- Humalat: Northern Brewer, Styrian
- Arvio: Aivan loistavaa
Tiiviisti:
Ei turha klassikko. Aivan loistava ja todella kompleksi old ale. Luumua, kuivattua tummaa hedelmää, suklaata ja kahvia. Todella pitkä maku, joka ei lähde suusta ikinä. Hidasta olutta parhaimmillaan.
Pitkästi:
Thomas Hardy’s Ale on olutmaailmassa jotakuinkin klassikko. Jotkut sanovat sitä old aleksi, jotkut sanovat sitä barley wineksi. Itse pidän enemmän nimityksestä old ale, sillä se tekee mielestäni enemmän oikeutta oluen erittäin hyvin kypsytystä kestävälle luonteelle sekä vaatimattomat kahdeksan kuukautta kestävälle valmistusprosessille. Thomas Hardy's Alen valmisti ensimmäisen kerran Eldrige Pope vuonna 1968 kunnianosoituksena englantilaiselle kirjailijalle Thomas Hardylle. Pope lopetti oluen valmistuksen vuonna 1999, minkä jälkeen yhdysvaltalainen George Saxon osti oikeudet olueen. Vuonna 2003 Saxon palkkasi englantilaisen O’Hanlon’sin panimon rakentamaan oluen uuteen loistoonsa alkuperäisellä reseptillä.
Olutta valmistettiin pieniä määriä kerran vuodessa vuoteen 2008 asti, minkä jälkeen O'Hanlon's ilmoitti lopettavansa Thomas Hardy’s Alen valmistuksen. O'Hanlon'sin mukaan oluen myynti ei ollut huono, mutta se ei silti kyennyt oikeuttamaan oluen vaatimaa suurta työmäärää valmistuksessa, pakkaamisessa ja myymisessä. Thomas Hardy’s Alen valmistaminen on aikaa vievä prosessi. Normaalisti oluen paneminen O’Hanlon’silla kesti noin kaksi viikkoa, mutta Thomas Hardy’s Alen valmistaminen aloitettiin tammikuussa ja se päästiin pullottamaan vasta syyskuussa – eli noin kahdeksan kuukauden kevyt rykäisy.
Olut ei ollut haastava pelkästään ajan suhteen, sillä se vaati vahvuutensa vuoksi myös huomattavasti enemmän raaka-aineita kuin muut O'Hanlon’sin oluet. Lisäksi jokainen pullo on erikseen numeroitu, ja jokaista pulloa koristaa käsin ripustettu, kultainen medaljonki.
--
Thomas Hardy’s Ale kestää kypsytystä ja kellarointia pienen ikuisuuden ajan. Helsingin Black Door ilmoitti joulun alla kaivaneensa kellarista myyntiin muutamia pulloja, jotka olivat vuosikertaa 2006. Oluet olivat saaneet siis lepäillä ja kehittyä noin seitsemän vuotta. Minun pullon "sarjanumero": 2006: No. P 29646.
Olut kaatuu lasiin oikeastaan flättinä, eli ei vaahtoa. Väri muistuttaa erittäin tummaa luumumehua, ja olut näyttää lasissa muutenkin paksulta ja lähes öljyiseltä. Nenä on hurmaava - todella runsas, kompleksi ja samalla hienostuneen tyylikäs. Siinä on muun muassa tummaa hedelmää, tummaa marjaisuutta, kahvia, suklaata ja nahkaisuutta.
Suutuntuma on erittäin täyteläinen, raskas, pehmeä ja lähes hiilihapoton. Makupaletille laskeutuu ensimmäisenä kuivattua tummaa hedelmää, luumua, mämmiä ja mallasta, minkä jälkeen jää hieman tilaa erittäin maltilliselle hiilihappoisuudelle. Sitten tulevat suklaa sekä kahvi - eivätkä lähde suusta ikinä. Järjettömän pitkä ja herkullinen maku. Lämmin, mutta ei viinainen eikä liian makea. Humalointi tulee esille vasta jälkimaussa, joka kuivattaa viimeistelyn miellyttävällä tavalla.
Oluessa on hieno ja koko matkan säilyvä, tumma, raskas ja täyteläinen makuprofiili. Todella tyylikäs, kompleksi, monitasoinen olut. Mielettömän hyvää. Humalointi ja alkoholi antavat hienosti tukevuutta ottamatta liian suurta roolia, ja olut pysyy hienosti tasapainossa.
Tuntuu, ettei maku lähde koskaan suusta. Olin suunnitellut jotain toistakin olutta tälle illalle, mutta en halua peittää tätä makua millään muulla oluella. Kuiva kahvin ja suklaan maku ei vaan lopu.
Niin, ja paljonko maksoi seitsemän vuoden ajan kypsynyt vuosikertaolut, jota ei enää tehdä? 10 euroa. Kiitos, Black Door.
Niin, ja paljonko maksoi seitsemän vuoden ajan kypsynyt vuosikertaolut, jota ei enää tehdä? 10 euroa. Kiitos, Black Door.
Maistelunuotit:
- Ulkonäkö: Todella tummaa luumumehua muistuttava väri. Ei vaahtoa. Raskaan ja öljyisen oloinen.
- Nenä: Todella runsas, kompleksi. Tummaa hedelmää, marjaa, mustaa kahvia, suklaata, nahkaisuutta. Tyylikäs.
- Suutuntuma: Täyteläinen, pehmeä, lähes hiilihapoton.
- Maku: Luumua, mämmiä, suklaata, kahvia. Todella kompleksi. Kuivattua hedelmää. Erittäin pitkä, kuivan kahvinen viimeistely.
- Yleisvaikutelma: Hidasta olutta parhaimmillaan.
- Arvio: Aivan loistavaa.
Lähteet:
http://www.thestar.com/life/food_wine/2009/06/03/brewery_closes_the_books_on_thomas_hardys_ale.html
http://www.thomashardysale.com/wordpress/
http://www.thomashardysale.com/wordpress/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti