10.10.2014

Mitä "craft beer" on: pari huomiota yleisestä määritelmästä

Viimeksi kun tarkistin, viittasi sana "craft" käsityöhön - ei pannujen kokoon tai määrään. 





"Craft beer" on siisti juttu: kaikki haluaa mielummin "craftia" kuin bulkkipanimoiden lapakaljaa. Mutta mitä se craft beer on? Siitä, mitä craft beer on, mitä sen pitäisi olla, ja ovatko nuo vain helvetin tyhmiä kysymyksiä joita ei pitäisi edes kysyä, on käyty vuosien aikana paljon vääntöä. Väännöstä ja keskustelusta huolimatta eräs kriteeri tuntuu pysyvän kuin purkka kengänpohjassa: craft beer on pienen, itsenäisen panimon valmistamaa - suuret jättipanimot eivät voi valmistaa craftia.

Viimeksi kun tarkistin, viittasi sana "craft" käsityöhön - ei pannujen kokoon tai määrään. Käytänkin jatkossa termiä käsityöolut viittaamaan siihen, mistä jotkut puhuvat englanninkielisellä ilmaisulla craft beer. Mitä tarkoitan sillä, että käsityöolutta leimaa kriteeri panimon pienuudesta? Sitä, että lähes joka paikassa käsityöoluen tai -panimon määritelmään otetaan mukaan tuotannon määrä:

  • Craftbeer.com: käsityöpanimo on pieni, itsenäinen ja perinteitä vaaliva.
  • Brewers' Association: käsityöpanimo on pieni, itsenäinen ja perinteitä vaaliva.
  • BrewDog: käsityöpanimo on pieni, autenttinen, rehellinen ja itsenäinen.
  • About Food: käsityöolut ei ole mega-korporaatioiden valmistamaa.
  • Wikipedia: käsityö- tai mikropanimo valmistaa pieniä määriä olutta.


Tässä kirjoituksessa nostan esille kaksi pointtia, joissa määritelmät menevät metsään:


1) Käsityöolut samastetaan käsityöpanimoon

Mikäli käsityöoluelle halutaan etsiä jonkinlainen määritelmä, on mielestäni käsityöolut ja käsityöpanimo pidettävä erillisinä käsitteinä. Panimolle tulee antaa mahdollisuus tehdä sekä käsityöolutta että ei-käsityöolutta ("teollisuusolutta"?).

Mikäli panimo valmistaa ainoastaan tai tietyn prosenttimäärän tuotannostaan käsityöolutta, tuolloin voidaan puhua käsityöpanimosta.

Mikäli olut on valmistettu käsityöoluen kriteereitä noudattaen (mitä nuo kriteerit sitten ovatkaan), voidaan puhua käsityöoluesta. Panimosta riippumatta.


2) Käsityöpanimo ja -olut samastetaan pieneen tuotantomäärään

Käsityöolutta voi valmistaa kuka tahansa, kunhan menetelmät ovat oikeanlaiset ja noudattavat käsityöoluen valmistuskriteereitä. Noiden kriteereiden tulee liittää jollain tavalla siihen, millä menetelmillä olutta valmistetaan. Sillä, minkä verran tuota olutta valmistetaan, ei tule olla vaikutusta siihen, pidetäänkö olutta käsityöoluena vai ei.

Käsityöpanimon määritelmää ei tule sitoa tuotantokapasiteettiin. Käsityöpanimolla tulee olla mahdollisuus tuottaa niin paljon käsityöolutta kuin kapasiteetti vain sallii: käsityöpanimo ei ole sama asia kuin pienpanimo tai mikropanimo. Pienpanimon ja mikropanimon kriteerit, ja mahdollisesti jopa sertifikaatit, tulee pitää erillään käsityöpanimosta ja -oluesta.

Ajatuskoe: Valmistan pienen, itsenäisen ja "perinteikkään", täysin automatisoidun panimon, jossa kaikki reseptin suunnittelusta pullotukseen tapahtuu koneiden toimesta. Voidaanko tällöin puhua käsityöpanimosta? Yleisen määritelmän mukaan kyllä, vaikka mielestäni on ilmiselvää ettei kyseessä ole käsityöpanimo.

Ajatuskokeen ei ole tarkoitus olla vedenpitävä - uskon, että voimme keksiä yleiselle määritelmälle joitakin hassunhauskoja täydennyskriteereitä, joiden avulla voimme sanoa ettei konepanimo ole käsityöpanimo. Tämä ei kuitenkaan ole ajatuskokeen pointti. Pointti on siinä, että käsityöpanimon määritelmässä olennasta ei ole koko vaan se, miten olutta tehdään.

Käsityöpanimo on käsityöpanimo, ja käsityöolut on käsityöolut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti