Blogista ja arvioinnista

Kirjoittajasta:

Blogia kirjoittaa Jesse, tällä hetkellä 26-vuotias olut- ja viskiharrastaja. Opiskelen teoreettista filosofiaa Helsingin yliopistossa, jossa paukutan kasaan gradua kognitiivisen kapasiteetin problematiikasta. Aihe on poikkitieteellinen ja liittyy filosofian lisäksi vahvasti psykologiaan sekä kognitiotieteeseen. Oluen, viskin ja filosofian lisäksi kiinnostaa hyvä ruoka, viini ja musiikki. Töitä on tullut tehtyä muun muassa erityisopettajana yläkoulussa sekä myyjänä Alkossa.


Blogista:

Merkintöjä: Olut & Viski on blogi, jonka tarkoituksena on kirjoittaa juoma-arvioita ja yleistä asiaa oluesta ja viskistä - matkoista, tasting-tilaisuuksista, Alkosta, suomalaisista panimoista sekä oluen ja viskin arvioinnista.


Arvioinnista:

Arvioinnilla tarkoitan aistinvaraista arviointia, jonka avulla juomien harrastajat monesti nykyään juomiansa kartoittavat. Yleensä tarkoituksena on purkaa juoma useampaan osa-alueeseen, jolloin voidaan juoman kokonaisvaltaisemman yleisvaikutelman lisäksi tarkastella myös sen pienempiä osatekijöitä, kuten ulkonäköä, tuoksua, suutuntumaa ja makumaailmaa.

Oluen ja viskin aistinvarainen arviointi on petollisen yksinkertaiselta vaikuttava prosessi. Aluksi arvion kohteena olevaa juomaa katsellaan, sen jälkeen sitä haistellaan ja sen jälkeen sitä maistetaan ja tunnustellaan suussa, mielellään useamman suullisen verran. Toistoja kehiin, ja aletaan olla perillä. Arvioon kuitenkin vaikuttaa juoman lisäksi myös arviointitilanne - missä, milloin, kenen kanssa, millä fiiliksillä ja ennen kaikkea kuka. Jokainen näkee, maistaa ja haistaa eri tavalla, joten ei ole lainkaan selvää että kaikki löytävät samasta juomasta samat piirteet.

Monet juomaharrastajat pisteyttävät arvion kohteena olevan juoman tietyn pisteskaalan mukaisesti juoman yleisvaikutelman ja osa-alueiden perusteella. En käytä blogin arvioissa numeromääräistä pisteytystä. Annan kuitenkin yleisarvion seuraavan luokittelun mukaisesti:
  • Aivan loistavaa
  • Tosi jees
  • Hyvää
  • Ihan hyvää
  • Ei kovin hyvää

Arvioin juoman yleensä seuraavien tekijöiden mukaisesti:
  • Ulkonäkö: Väri, sameus/kirkkaus sekä vaahdon väri, tekstuuri ja määrä.
  • Nenä: Tuoksun aromit.
  • Suutuntuma: Pehmeys, karheus, öljyisyys, täyteläisyys, hiilihappoisuus, kuivuus.
  • Maku: Mausta löytyvät aromit - esimerkiksi greippi, sitruuna, trooppinen hedelmä, kahvi.
  • Yleisvaikutelma: Lyhyt kommentti oluen yleisvaikutelmasta.
  • Arvio: Esimerkiksi "erittäin hyvää".

Oluen arvioinnista on tarkoitus kirjoittaa enemmän myös blogiin jossain vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti