6.5.2014

Great Divide Yeti Imperial Stout & Espresso Oak Aged Yeti

Näitä oluita tulee ikävä.




Lauantai-illan sävyttäjinä toimivat Tukholmasta hiljattain tuodut lohtutuliaispullot: Great Dividen Yeti Imperial stout ja Espresso Oak Aged Yeti. Yeti nauttii ainakin omalla listallani jonkinlaisesta klassikon asemasta Imperial Stouttien listalla, joten oli mahtavaa päästä tyypittämään Yetin vierellä sen viritetty versio, Espresso Oak Aged Yeti.

Tiiviisti: Mustaa, erittäin maukasta meininkiä. Illan oluiden kokonaisonnistumisprosentti on harvoin ollut näin korkealla. Näitä oluita tulee ikävä.






Great Divide: Yeti Imperial Stout (75 IBU, 9,5% ABV)
  • Lyhyesti: Runsas, kuiva, iso, tiivis ja hienosti tasapainossa oleva Imperial Stout. Palaneempi ja suorempi kuin kypsytelty versio.
  • Mistä: Systembolaget
  • Arvio: Aivan loistavaa.

Kaatuu lasiin vaahdottomana ja suorastaan musteisen raskaan oloisena. Mielettömän iso, tiivis ja runsas nenä: paahteista kahvia, tummaa suklaata, palanutta mallasta ja taustalla mukava pieni säväys etiketin lupaamaa hentoa toffeeta. Nenää sopivasti kuvaava adjektiivi lienee mahtava.

Suutuntuma on erittäin täyteläinen ja lähes pureskeltava. Hiilihappojakin löytyy sopivasti. Makupaletilta löytyy Imperial Stoutille ominainen setti: paahteista kahvia, tummaa suklaata, palanutta mallasta ja mukava ripaus toffeemaista pyöreyttä. Viimeistely on paahteisen kahvinen ja mukavan palanut. Yleisprofiili on kuivahko ja pehmeä, alkoholi on hienosti piilossa. Aivan loistavaa.









Great Divide: Espresso Oak Aged Yeti Imperial Stout (75 IBU, 9,5% ABV)
  • Lyhyesti: Alkuperäisversiota kompleksimpi. Yetiin on integroitunut hienosti tammea sekä vaniljan pehmeää aromia.
  • Mistä: Systembolaget
  • Arvio: Aivan loistavaa.

Lasiin kaatuessaan muodostaa pienen, nätin lakritsin värisen vaahdon, joka jää nätiksi pitsirenkaaksi reunoille pitkäksi aikaa. Tynnyrikypsytys antaa oluelle selvän tammisen ja vaniljaisen aromin, joka sopii hienosti kokonaisprofiiliin. Tammi ja vanilja eivät puske liikaa esille vaan pysyvät hienosti integroituneina Yetin kahviin, suklaaseen ja paahteiseen maltaaseen. Tuloksena on kompleksimpi, laajempi, pehmeämpi ja hieman raikkaampi nenä kuin perusversiossa.

Tammikypsytyksen huomaa myös suussa. Suutuntumaltaan tämä on samankaltainen kuin alkuperäinen versio, mutta makupaletti on kompleksimpi. Mukana on tammea sekä vaniljaa, ja paletin yleisilme on hieman pehmeämpi, vaaleampi ja raikkaampi. Olut säilyttää silti hienosti alkuperäiset kahvin, suklaan ja paahteisen maltaan piirteensä. Tiivistettynä: Pehmeämpi, kompleksimpi ja viimeistelyltään loivempi kuin alkuperäisversio. Aivan loistavaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti