8.4.2014

Rochefort: 6, 8, 10

Erityisesti 8 ja 10 ovat loistavia oluita, jotka toimivat yksinkertaisesti aivan täysiä.


 


Blogissa on ollut hiljaista yli viikon - maistossa on käynyt jotain mielenkiintoista, mutta blogikirjoitteluun aika ei ole yksinkertaisesti riittänyt. Yritän korjata tilanteen kirjoittamalla vihdoin ainakin Belgian matkaraportin blogiin "lähipäivinä".

Maistelin pitkästä aikaa muutaman päivän aikana Rochefortin jonkinlaisesta klassikkoasemasta nauttivat trappistioluet läpi yksi kerrallaan, niistä nuotit alla. Erityisesti 8 ja 10 ovat loistavia oluita, jotka toimivat yksinkertaisesti aivan täysiä.






Rochefort 6 (7,5% ABV)

Nenässä nuorehkoa hiivaa, fenolisen pistävää alkoholia, sokeria, kypsän tummaa hedelmää, yrttisyyttä ja hieman leipämäistä mallasta. Miltei eloisat hiilihapot. Suutuntuma on kermainen ja aluksi täyteläisen oloinen, mutta suullisen jälkeen olut tuntuu yllättävän kevyeltä (ei huonolla tavalla). Makupaletilla samaa meininkiä kuin nenässäkin, mukana hieman alkoholia. Alkupaletti on makeahko, maltainen, hieman hiivainen ja reilun hedelmäinen. Viimeistely on kuivahko, maltainen, hieman hiivainen ja yrttinen.

Tämä on yksi niistä oluista, joista uskaltaisin sanoa, että "erittäin hyvä olut" - mutta joka ei silti mahdu omalle suosikkilistalleni.







Rochefort 8 (9,2% ABV)

Nenästä löytyy samaa hiivan aromia ja fenolia kuin kahta numeroa pienemmästäkin oluesta. Nenä on kuitenkin pyöreämpi sekä kehittyneemmän ja "asettuneemman" oloinen. Siinä on myös hieman suklaata ja tummaa hedelmää.

Suutuntuma on täyteläinen, kermainen ja miltei eloisan hiilihappoinen. Makupaletilla tummaa hedelmää, hieman suklaata, yrttiä, hiivaa, leipämäistä mallasta ja kevyesti lämmittävää alkoholia, joka ei kuitenkaan pistä liikaa läpi. Vaahto on herkullisen kermainen, eikä se tunnu lähtevän oluen päältä minnekään. Ikinä.

Todella herkullinen olut, jossa yhdistyy tasapainoisella tavalla kermaisen täyteläinen suutuntuma, tumma hedelmäisyys, hiiva, kevyesti lämmittävä alkoholi ja leipämäinen maltaisuus. Mielestäni pyöreämpi, tummempi, tasapainoisempi, asettuneempi ja hieman rauhallisemman oloinen kuin Rochefort 6. Aivan loistavaa.






Rochefort 10 (11,3% ABV)

Runsas nenä: kuivattua, tumman syvää hedelmää (luumua, rusinaa), suklaisuutta, mausteisuutta, leipämäistä mallasta ja kevyesti lämmittävää alkoholia. Kevyesti pikkuveljien hiivaisuutta, mutta maltillisesti ja pyöreästi, kehittyneesti. Reilun täyteläinen, kermainen ja hieman öljyinen suutuntuma maltillisilla hiilihapoilla on erittäin miellyttävä.

Maku on tiivis, runsas ja kompleksi. Paletilta löytyy syvän tummaa kuivattua hedelmää - jälleen reilusti luumua ja rusinaa, pyöreää mausteisuutta, leipämäistä mallasta, hieman suklaata ja kevyesti lämmittävää alkoholisuutta. Alkoholi ei kuitenkaan puske liikaa päälle, ja paketti pysyy hienosti kasassa.

Profiili on hieman makeampi kuin kahta numeroa pienemmässä Rochefortissa taipumatta kuitenkaan liian makeaksi. Hiivaisuus on maltillisempaa ja pyöreämpää kuin erityisesti Rochefort 6:ssa eikä mitenkään terävän tai hyökkäävän oloista.

Tiivis, kompleksi, runsas, tasapainoinen ja pitkä herkullisen kermaisella suutuntumalla. Rochefort 8 tiiviimpänä, syvempänä ja suurempana - en halua valita, kumpi on parempi. Aivan loistavaa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti