20.2.2014

Alkon Doppelbockit Vol.1: Stadin Ultimator, Weltenburger Asam Bock

Stadin Ultimator pitää hyvin puolensa klassikon rinnalla.



Tiiviisti:
  • Stadin Ultimator pitää hyvin puolensa klassikon rinnalla. Vaalea ja sopivalla jenkkiotteella tehty "päivitys" tähän perinteiseen tyyliin. Pähkinää, karamellista mallasta, hedelmää ja greippistä humalaa. Alkoholi esillä hieman liikaa omaan makuuni.
  • Weltenburgerin Asam Bock on loistava ja tasapainoinen. Ei turha klassikko tässä tyylissä. Suklaata, kevyen paahteista mallasta ja suklaata.


Pitkästi:

Jostain syystä doppelbockit ovat jääneet viime aikoina vähemmälle. En edes tiedä miksi, sillä pidän tyylistä kovasti - erityisesti useimpien liha- ja pataruokien kanssa doppelit muodostavat loistavan parin. Viimeaikaisen nössöilyn ja laiminlyönnin vuoksi päätin ottaa kaksiosaiseen pruuviin yhtä lukuunottamatta kaikki tämänhetkiset Alkon valikoiman doppelbockit.

Ensimmäisessä setissä ovat Stadin Panimo vaalea doppelbock Ultimator sekä Weltenburger Kloster Asam Bock. Toisessa setissä ovat Ayinger Celebrator ja käsityöoluihin kuuluva Bryggeri Senaattori, ja tuosta pruuvista tulee merkintä lähipäivinä. Ainoa maistelun ulkopuolelle jäävä Alkon dobbelbock on Schmucker Rosé Bock. Se jäi hyllyyn yksinkertaisesti sen vuoksi, että osaan aikaisemman kokemuksen perusteella sanoa etten pidä siitä. Käytän omat rahani mielummin johonkin muuhun.


Lyhyt kertaus doppelbockista tyylinä: 1700-luvulla alkunsa saanut vahva lager, jota munkit valmistivat paastonsa aikana. Perinteisen saksalaisen vahvan lagerin, bockin, isoveli. Doppelbockit ovat bockeja vahvempia ja tukevampia. Doppelit ovat perinteisesti täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä, tukevan maltaisia ja alkoholipitoisuudeltaan 6,5% ja 9% välille sijoittuvia. Tuhdin luonteensa vuoksi doppelbockeja on jo vuosisatojen ajan pidetty jopa juotavana ateriana. Väri vaihtelee yleensä punertavasta lähes mustaan, ja erityisesti tummissa versioissa on paahteisia ja suklaisia aromeja. (Lähde: Beeradvocate, Alko.)


Nyt ensimmäisessä setissä ovat siis lasissa Stadin Panimon Ultimator Vaalea Doppelbock sekä Weltenburger Kloster Asam Bock. (Linkit Alkon tuotekortteihin.)



Ultimator, Asam Bock ja likaiset lasit.



Ultimator Vaalea Doppelbock
  • Panimo: Stadin Panimo, Suomi, Helsinki
  • Tyyli: Doppelbock
  • Alkoholia: 8% ABV
  • Väri: 25,1 EBC
  • Katkerot: 33,5 IBU
  • Arvio: Hyvää

Punertava väri niukalla ja nopeasti haihtuvalla vaahdolla. Nenä on todella miellyttävä, runsas ja makeahko. Karamellista ja lähes kinuskista mallasta, hedelmää, greippistä humalaa, hieman tammea ja reilusti pähkinäisyyttä. Taustalla lämmittävää, lääkemäistä alkoholia.

Suutuntuma on täyteläinen, liukas ja miltei eloisan hiilihappoinen. Maku on kuivahko, ja paletilta löytyy hedelmää, karamellista mallasta, katkeroa ja greippiä. Viimeistelyssä on lähes imelää mallasta, katkeroa, hedelmää ja hieman alkoholia, joka lämmittää yleisprofiilia.

Hyvä, persoonallisella otteella tehty doppelbock jenkkitwistillä, joka ei dominoi liikaa profiilia. Makumaailma ei kuitenkaan yllä nenän lupailemaan mehevyyteen ja aromikkuuteen, ja omaan makuuni alkoholi on liian selvästi esillä.



Asam Bock
  • Klosterbrauerei Weltenburg, Saksa
  • Tyyli: Doppelbock
  • Alkoholia: 6,9% ABV
  • Väri: 131 EBC
  • Katkerot: 29 IBU
  • Arvio: Erittäin hyvää

Kyseessä maailman vanhimpana luostaripanimona pidetty panimo. Ensimmäinen tieteellisesti todistettu maininta panimosta löytyy noin vuodelta 1050, mitä pidetään yleensä panimon perustamisvuotena.

Väri on tummanruskea, kestävää ja tiiviin oloista vaahtoa muodostuu mukavasti. Nenä on erittäin miellyttävä ja hieman kuivahkoa makeampi, ei kuitenkaan makea. Siinä on hieman tummaa siirappia, kevyen paahteista ja karamellista mallasta, lakritsaa ja suklaata. Täyteläinen, liukas ja lähes eloisan hiilihappoinen suutuntuma. Maku on makeampi kuin oluen nenä antaa odottaa. Paletilta löytyy lakritsaa, hedelmää ja reilusti karamellista mallasta. Kevyesti paahdetta ja suklaata. Tasapainoinen.

Tosi jees. Erittäin hyvä, tyyliänsä mainiosti edustava klassikko-doppel.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti